Heet water in een doosje

Heet water in een doosje: Op theaterfestival Vuurol. Zondag en maandag tussen 13:00 en 17:00 te bewonderen in de prachtige bossen van Lage Vuursche.

Collectief YUNIMO met een verrassende performance, zowel voor de danser als toeschouwer. De door nieuwsgierigheid gedreven spelers zullen in 4 ultra korte fragmenten Pandora’s doos openen!

MOMO theaterwerkplaats, voor kunstzinnige talenten met een hulp- en/of zorgvraag

Kijk voor meer informatie op:

https://www.vuurol.nl/voorstelling/heet-water-in-een-doosje/

Vuurol is een theaterfestival dat zich jaarlijks afspeelt in de bossen van Lage Vuursche. Elk jaar met een ander thema. We brengen verrassend  en origineel locatietheater wat een sterke beleving biedt. We nemen ons publiek graag mee in een andere wereld.

We bieden een podium aan professionals en aanstormend talent. We verwelkomen het experiment en bieden een breed aanbod. Bij ons komt theater samen met dans, muziek, beeldende kunst en andere disciplines. We verbinden jong en oud, doeners en denkers uit alle hoeken van de samenleving. Publiek, artiesten, vrijwilligers.

Maarten Schraa
#MOMOupdate 4

Up to date? nog niet? Nu wel! Kijk mee naar aflevering 4 waarin je een hele mooie prijs kunt winnen! Doe mee met de prijsvraag en lever je goede antwoord in via maarten@momotheaterwerkplaats.nl voor 31 mei 2019. In de volgende aflevering kun je zien of jouw goede antwoord uit de loting komt!

Maarten Schraa
YUNIMO op Vuurol!

Collectief YUNIMO staat op 8, 9 en 10 juni op Theaterfestival Vuurol in de Lage Vuurssche. Kom je ook kijken? Reserveer dan via www.vuurol.nl/reserveren . Maar wat laten we eigenlijk zien? Collectief YUNIMO (Yuliya Globa, Nikki Rasing en MOMOtheaterwerkplaats.) laat de productie: ‘‘Heet water in een doosje’’ zien op de drie dagen van Vuurol. Hieronder zie je een kleine uitleg over wat het project precies inhoudt.

Het  plan is ( via een nieuwe werkwijze en conceptontwikkeling ) de verborgen talenten van MOMO deelnemers zichtbaar maken en aan divers publiek tonen. We willen werken vanuit een gelijkwaardig perspectief en zichtbaar maken dat  MOMO spelers/ dansers en jong professionals een universele taal spreken. In deze taal is het niet van belang wie wat kan, maar wie wat wíl!

Als ultiem doel zien  wij dat het publiek alle vooroordelen loslaat en puur kijkt , ervaart ,  beleeft en geniet.  En dat  de noodzaak niet meer gevoeld wordt om te zoeken naar wie is er nu beperkt en wie niet? Hiermee wil YUNIMO de kijkers tijdens de voorstelling  laten ervaren dat de grens tussen beperkte en niet beperkte spelers en dansers vervaagt en verdwijnt  . Vooroordelen, ongemak en vraagtekens worden ontkoppeld en in plaats daarvan wordt nieuwsgierigheid , vreugde en empathie opgeroepen.

Het team ziet het doel bereikt als het publiek , na een tijdje kijken, vergeet dat er mensen met een beperking meespelen en puur kijken naar de artisticiteit van de performance.

Het startend collectief YUNIMO is ervan overtuigd dat het mogelijk is een professionele en kwalitatief hoogwaardige voorstelling met deze samengestelde groep te maken. Nog verder gedacht: Juist door het werken vanuit de gegeven verschillen van beide groepen , geloven zij dat de puurheid en menselijkheid veel waardering zal krijgen als nieuwe uitingsvorm op festivals en andere optreed plekken. Sterker nog, de makers zijn ervan overtuigd dat er een nieuwe vorm kan ontstaan dóór en mét deze doelgroep Een nieuwe vorm die een wezenlijke toevoeging is aan de wereld van de kunst.  . Zij noemen het “intermenselijke kunst”.

Maarten Schraa
Meedoen Met MOMO

Heb jij altijd al willen weten wat er gebeurt in een theaterwerkplaats? Wil je de wondere wereld van theater zelf ervaren? Grijp je kans en kom kijken bij MOMOtheaterwerkplaats! Of het nu film, theater, muziek, atelier of dans is, we hebben het allemaal!

Op 23, 24, 25 en 26 april geven wij iedereen die geïnteresseerd is de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij ons op de ‘’werkvloer’’. Een werkweek bij momo is met al zijn activiteiten fantastisch gevarieerd! Klik voor het volledige programma hier en schrijf je in voor één of meerdere onderdelen van onze activiteiten.

MEEDOEN MET CEES.jpg
Maarten Schraa
Nieuw, nieuw, nieuw!!

Sinds 2014 werkt MOMO met verschillende makers zowel vanuit de dans- als ook de theaterwereld. Een stap verder wordt er gedaan op de dinsdag. Hier wordt theater en dans gecombineerd, waardoor er een interdisciplinaire samenwerking ontstaat. Deze samenwerking beviel zeer goed, voor de makers maar ook vooral de deelnemers werden er enthousiast van en bloeiden op een niet te verwachten manier op.


Na veel enthousiasme vanuit alle partijen en wens naar meer is het idee geboren om een grotere productie op de benen te stellen met een interdisciplinaire insteek vanaf het begin af aan. Een extra stap is het mengen van de groep MOMO deelnemers met semi - professionele performers uit de theater en danswereld.

Maarten Schraa
#MOMOupdate 2!

Ben jij al up to date? Aflevering 2 is nu online! We hebben het over de komende NL doet dag en blikken samen met een bijzondere gast in onze eerste busdate terug op een prachtige voorstelling. Gauw kijken!

Maarten Schraa
Wist jij dat...

We langs zijn gegaan bij de presentdagen van stichting Present! De #MOMOclowns hebben hun best gedaan om zoveel mogelijk medailles uit te reiken aan de bijzondere mensen van de stichting. Een mooi kapsel, nette schoenen, Bijzondere glimlach! Present gelooft in een samenleving waarin mensen meer naar elkaar omzien. Niet omdat ze moeten, maar omdat ze willen. Een positieve drive. Die ontstaat niet zomaar en zeker niet als we mensen vertellen wat ze niet kunnen of hoeveel fouten ze maken. Zo diep als Present overtuigd is dat het aanbod leidend is (wat kun je wel) zo diep overtuigd zijn we van positieve bevestiging. Elkaars talenten benoemen, vieren en waarderen. Want  een spotlight voor de een is een inspiratie voor de ander. 

Maarten Schraa
NL doet 2019.... oftewel: MOMOdoet!

Het lijkt nog ver weg maar eigenlijk staan wij al te trappelen om te beginnen! 16 maart 2019 organiseert MOMO samen met het Oranje fonds de NL Doet dag bij MOMOtheaterwerkplaats! Beginnen jouw groene vingers ook te kriebelen? Hou dan de site in de gaten voor het programma en kom lekker klussen! Kijk je mee naar de editie van 2017?

Ook in 2016 werd er een NLdoet dag georganiseerd!

Maarten Schraa
Er staat wat te gebeuren...

Vanaf januari zult u op een nieuwe manier op de hoogte gehouden worden van alles wat er in en om MOMOtheaterwerkplaats heen gebeurt! Zijn het repetities, voorstellingen, atelierwerkzaamheden of gewoon hele toffe dingen? MOMOupdate zal het vanbinnen en vanbuiten bekijken, vastleggen, bekritiseren, becommentariëren, inspecteren en examineren. Kortom: MOMOupdate is de manier om op de hoogte te blijven!

momo update 1.jpg
Maarten SchraaupdateComment
LOSBARSTEN! op festival WOEST&BIJSTER!

MOMOtheaterwerkplaats staat dit jaar maar liefst vijf keer geprogrammeerd op het festival WOEST&BIJSTER met de energieke voorstelling: ‘‘LOSBARSTEN’’.

Vanaf 1 oktober kunnen bezoekers gaan reserveren voor de voorstellingen op Woest&Bijster.

  • Dat kan via het emailadres reserveren@woestenbijster.nl 

  • Vermelden in de mail: naam, titel voorstelling, dag en tijdstip en aantal personen. 

  • Het gaat om een reservering. De tickets á 4,- worden bij de voorstelling ter plekke contant betaald.

IMG-20181009-WA0047.jpg

Ze zoeken veiligheid, anders is er een neiging tot vlucht; op die grens heerst een innerlijk conflict.


WOEST&BIJSTER biedt herfstweek met Landschapskunst & Locatietheater

Van 20-28 oktober 2018 vindt de tweede editie van WOEST&BIJSTER plaats: het landschapskunst- en locatietheaterfestival in en rondom Bennekom (Gelderland). Twintig fraaie plekken zijn het decor van landschapskunst of theatervoorstellingen, geïnspireerd op de woeste bossen, prachtige beekdalen, besloten heitjes en verlaten schuren. Een fiets- en wandelroute verbindt alle festival plaatsen. Ga op pad, laat je inspireren en geniet deze week van de vele inspiratiebronnen.

Dat dit zomaar kan in Bennekom! Ongelofelijk! Het lijkt wel Oerol!
— Bezoeker uit Bennekom

WOEST&BIJSTER vindt plaats in de herfst van 2018 en is daarom zeker niet voor watjes! Het is ruig, woest en bijster! De plaatsen voor kunst en theatervoorstellingen zijn de bosgebieden Ede en Oostereng, Renkums Beekdal, Landgoed Quadenoord en het Bennekoms heitje. Deze zijn van 20 t/m 28 oktober te bezoeken tussen 10 en 17 uur. WOEST&BIJSTER biedt vernieuwende experimentele vormen van kunst, waarbij meerdere disciplines elkaar opzoeken en versterken. Bezoekers worden actief betrokken bij de voorstellingen en kunstwerken, waardoor de kunstbeleving intenser is. De combinatie van ruige natuur en landschapskunst/locatietheater biedt een fraaie ervaring. Voor bezoekers een inspirerende gelegenheid om dit bijzondere gebied te verkennen via de uitgezette fiets- en wandelroute (15-25 km). Een routekaart is in oktober te koop voor 1 Euro. Die informatie en de theatervoorstellingen met ticketkosten, staan vanaf 1 oktober 2018 op de website www.woestenbijster.nl

Het festivalhart ligt in het centrum van Bennekom op het Van Slootenplein. Van 20 t/m 28 oktober is hier dagelijks de informatiepost en kaartverkoop in de tent. Van 17-19 uur is er livemuziek met een Woest Diner in de grote tent. Woest Diner 10 euro pp.

Reserveer voor 14.00 uur via eten@woestenbijster.nl Dan ben je verzekerd van een plekje!

Op 20 oktober vindt hier de Woest Avond plaats, met een spetterend muziek en dansprogramma van 17-20 uur.


Bij Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170, Renkum is tevens een startplaats. Daar zal ook de routekaart verkrijgbaar zijn.

In 2016 vond de eerste editie plaats van Woest en Bijster in een weekend. Meer dan 10.000 enthousiaste bezoekers bezochten dat festival. Deze tweede editie is langer van opzet. Bezoekers kunnen gedurende een hele week genieten van de buitenactiviteiten.


Programma en informatie: www.woestenbijster.nl Facebook: WOEST&BIJSTER Contact: Ellen Bouter, organisator, info@woestenbijster.nl

Maarten Schraa
En Toen... Reprise (uitverkocht)

En toen…

Vaar mee over de rivier van het leven.
Een leven van papier, eenvoud en verlangens.
Maar óók een leven vol kleur, muziek, dans en spel.

Een boek wordt opengeslagen. Een lege bladzijde verschijnt.
Iedereen heeft zijn verhaal en ieder wil dat vertellen.

In de muziektheatervoorstelling En Toen vullen wij ons boek met verhalen.
Zo zijn er de levensverhalen en herinneringen van de spelers van
MOMO Theaterwerkplaats. Al 12,5 jaar actief in Ederveen door het maken van voorstellingen met kunstzinnige talenten met een hulp-of zorgvraag.

In december 2017 sprak Stef Bos in een volle Lampegiet de woorden 
“Je leert jezelf kennen in de ogen van een ander”. In de voorstelling En toen… leren we onszelf kennen in de ogen en in de verhalen van de ander!

De voorstelling is in juni zo goed ontvangen dat de makers van MOMO hebben besloten ‘‘En Toen’’ nog twee keer te vertonen. Dit keer zonder Stef Bos maar met evenveel enthousiasme en overtuiging.

Maarten Schraa
Studenten op bezoek!

Studenten van het Rijn IJssel ROC uit Elst hebben op maandag 17 september een bezoekje gebracht bij onze theaterwerkplaats in Ederveen. De opleiding maatschappelijke zorg heeft MOMO uitgekozen om haar studenten kennis te laten maken met de sector waarin zij later werkzaam zullen zijn. De dag begon meteen goed toen de studenten bij binnenkomst een kopje koffie kregen en daarna meteen onze mooie theaterzaal in mochten. Daar werd hun de voorstelling: ‘‘Sip!’’ voorgeschoteld.

Een voorstelling die confronteert en vragen oproept over depressie. De studenten kregen de ruimte om te reageren en eigen verhalen te delen in een afsluitend groepsgesprek.

Aansluitend op de voorstelling was er een heerlijke lunch voorbereid door de deelnemers van MOMOtrakteert en konden de bijna 60 studenten samen met de MOMO deelnemers lekker lunchen.

20180917_113546.jpg

Na deze fijne lunch is er een workshop carrousel in werking getreden. De groep werd opgesplitst in 4 subgroepen die vervolgens langs 4 verschillende workshops werden gerouleerd. In de grote zaal verzorgde Sanne een theaterworkshop, in onze mini bioscoop liet MOMOtrakteert hun filmpjes zien, in de kleine zaal heeft de MOMOband een muziek workshop gegeven en buiten heeft Mark met wat deelnemers meer verteld over Stichting MOMOtheaterwerkplaats.

Maarten Schraa
MOMO neemt de Grietmarkt over!

MOMOtheaterwerkplaats is na dit jaar niet meer weg te denken op de Grietmarkt.

Zowel in mei als in september heeft MOMOtheaterwerkplaats de harten van de bezoekers veroverd. De MOMO band gaf een optreden weg waar zelfs de grootste podiumsterren jaloers op zouden zijn en het atelier liet zich weer van haar beste kant zien. Dit keer kwamen er creatieve hoeden voorbij die allemaal met het thema: ''Vreemde vogels'' te maken hebben. Een papegaai, een kanarie en zelfs een stofzuigervogel liepen over het terrein in Amerongen. Als klap op de vuurpijl was er ook de mogelijkheid om in de Gele filmcaravan alle afleveringen van MOMOtrakteert te bekijken. De chauffeur uit de serie was hoogstpersoonlijk aanwezig om zoveel mogelijk bezoekers in de caravan te proppen. Naar eigen zeggen is hem dit behoorlijk gelukt want er werd zelfs gesproken over honderd filmbezoekers. Onderstaande foto's zijn gemaakt door: Danker van Valkenburg

Maarten Schraa
Op bezoek bij de radio!

Op maandag 27 augustus is er een delegatie afgereisd naar de studio van Radio Stilok. Ook MOMOtrakteert ging mee om een taart te trakteren ter ere van de nieuwe studio die Stilok sinds 1 juli 2018 in gebruik heeft genomen. Na het aansnijden van de taart mochten Jesse, Freek en Bjorn plaatsnemen in de studio om in het programma: ''Op Nivo'' meer informatie te verstrekken over MOMOtheaterwerkplaats.

Maarten Schraa
MOMOmidzomerfeest 2018

Een geweldige dag boordevol MOMO!

Het theaterseizoen een soort van afsluiten. Dat was het doel van het MOMOmidzomer feest en dat doel is met vlag en wimpel behaald. In een relaxte en open sfeer alles bekijken wat MOMO te bieden heeft. Theater, film, muziek, dans, atelier, kunst en lekker eten.

Maarten Schraa
Cultuurland 2018 komt er aan!

Cultuurland is voor jong en oud. Een plek waar muziek, theater, beeldende kunst en film een plek krijgen.

Je kunt heerlijk dolen door de beeldentuin, je laten verrassen in de filmcaravan en genieten van theater, poezie en muziek in het amfitheater (bij regen in de theaterzaal), kleine theaterzaal en theatercafé.
Het weer hoeft dus geen belemmering te zijn, evenals de prijs, want de toegang is gratis. De hapjes en de drankjes zijn voor eigen rekening, dat dan weer wel.

Het volledige aanbod vind je op www.cultuurlandederveen.nl. Hier noemen we: The Coincidences, Rogier Pelgrim, Caroline In't Veld en studenten van de Hogeschool Kunsten Utrecht. Ook MOMOtheaterwerkplaats verzorgt een spetterende voorstelling.
Vanaf station Veenendaal-De Klomp is de looproute aangegeven. We heten je graag welkom op 7 juli in Cultuurland, Renswoudseweg 1, Ederveen.

Bekijk een korte samenvatting van de 2016 editie.

Maarten Schraa