YUNIMO op Vuurol!

Collectief YUNIMO staat op 8, 9 en 10 juni op Theaterfestival Vuurol in de Lage Vuurssche. Kom je ook kijken? Reserveer dan via www.vuurol.nl/reserveren . Maar wat laten we eigenlijk zien? Collectief YUNIMO (Yuliya Globa, Nikki Rasing en MOMOtheaterwerkplaats.) laat de productie: ‘‘Heet water in een doosje’’ zien op de drie dagen van Vuurol. Hieronder zie je een kleine uitleg over wat het project precies inhoudt.

Het  plan is ( via een nieuwe werkwijze en conceptontwikkeling ) de verborgen talenten van MOMO deelnemers zichtbaar maken en aan divers publiek tonen. We willen werken vanuit een gelijkwaardig perspectief en zichtbaar maken dat  MOMO spelers/ dansers en jong professionals een universele taal spreken. In deze taal is het niet van belang wie wat kan, maar wie wat wíl!

Als ultiem doel zien  wij dat het publiek alle vooroordelen loslaat en puur kijkt , ervaart ,  beleeft en geniet.  En dat  de noodzaak niet meer gevoeld wordt om te zoeken naar wie is er nu beperkt en wie niet? Hiermee wil YUNIMO de kijkers tijdens de voorstelling  laten ervaren dat de grens tussen beperkte en niet beperkte spelers en dansers vervaagt en verdwijnt  . Vooroordelen, ongemak en vraagtekens worden ontkoppeld en in plaats daarvan wordt nieuwsgierigheid , vreugde en empathie opgeroepen.

Het team ziet het doel bereikt als het publiek , na een tijdje kijken, vergeet dat er mensen met een beperking meespelen en puur kijken naar de artisticiteit van de performance.

Het startend collectief YUNIMO is ervan overtuigd dat het mogelijk is een professionele en kwalitatief hoogwaardige voorstelling met deze samengestelde groep te maken. Nog verder gedacht: Juist door het werken vanuit de gegeven verschillen van beide groepen , geloven zij dat de puurheid en menselijkheid veel waardering zal krijgen als nieuwe uitingsvorm op festivals en andere optreed plekken. Sterker nog, de makers zijn ervan overtuigd dat er een nieuwe vorm kan ontstaan dóór en mét deze doelgroep Een nieuwe vorm die een wezenlijke toevoeging is aan de wereld van de kunst.  . Zij noemen het “intermenselijke kunst”.

Maarten Schraa