Cultuurland 2019 is voorbij gevlogen

Zaterdag 29 juni, een bovengemiddeld warme zomerdag in het normaliter rustige Ederveen. Maar om 14:00 beginnen plots trompet klanken over het terrein van Cultuurland te schallen, Motown klanken! Cultuurland 2019 is begonnen! Al gauw stroomt het schaduwrijke festival landschap vol met cultuur minnende bezoekers.

De Jalafusi Bigband uit Ede weet de bezoekers al gauw in de juiste stemming te krijgen met heerlijk herkenbare Motown nummers en op hetzelfde moment is op het grasveld een solo dans van Emile Boer te bekijken. Het programma heeft voor ieder wat wils en op elk moment van de dag is er wat te beleven op het grasveld, het amfitheater, onder de kapschuur of in de prachtige en uitgebreide beeldentuin. Denk bijvoorbeeld aan Walking Faces met een beelden muziek theater voorstelling. Of de acrobaten op het grasveld. In dit acrobatiek stuk met invloeden van dans, onderzoeken Rhea en Ivar wat het betekent om gegrond te zijn. Kun je gegrond zijn op meerdere plekken, of zelfs op elkaar? 

Dat er veel bezoekers zijn wordt wel duidelijk tijdens de goed bezochte modeshow die wordt verzorgt door het atelier van MOMOtheaterwerkplaats. Zo’n vier tot zeshonderd mensen bezoeken het festival door de dag heen.

Na het uitgebreide programma krijgt de dag een poëtische afronding met behulp van een luchtig gedicht uit het brein van Derk Postma, de stadsdichter van Veenendaal. Alle gebeurtenissen van de dag werden verwerkt in een kort gedicht. Daarna is het tijd om met een jamsessie nog even de beentjes van de vloer te krijgen. De muzikale krachten worden gebundeld en hiermee de dansvloer gevuld. 

Cultuurland is dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en ook dit jaar met groot succes. Met het thema ‘’Lucht’’ is dit jaar de aftrap gegeven aan een vierluik van elementen. Volgend jaar gaan we verder met misschien wel weer beide benen stevig op de aarde. Maarten Schraa