Uitmarkt 2020 maar dan online!

Uitmarkt Ede online prachtig afscheidscadeau voor Cultuurfonds Ede

 

Op 28 augustus 2020 liet de Edese kunst- en cultuursector zien wat zij in haar mars heeft. En dat is niet mis! Vele culturele partijen werkten samen om de Edese bevolking Uitmarkt Ede online aan te bieden (gratis en onbeperkt te bekijken via uitmarktede.nl).

 

Vanaf de podia Akoesticum, Astrant, BIT-MeetMe en Cultura werden 24 optredens met een grote diversiteit aan artiesten gefilmd en live uitgezonden. Veelzijdigheid was het sleutelwoord van Uitmarkt Ede online. We hoorden bijvoorbeeld de punkrock van Periot bij Astrant, de klassieke pianoklanken van Bert van den Brink bij Akoesticum, de pure stem van singer-songwriter Ryso Jochemsen bij BIT-MeetMe en de vrolijke popmuziek van the Handsome Poets bij Cultura. Maar er was ook dans van 24 Dance Centre, ‘spoken word’ van Mensen Zeggen Dingen en de schitterende akoestische samensmelting van Maarten en Robin in the Truth Commission. Tineke Roseboom, Ambassadeur van de Cultuur tijdens Uitmarkt Ede online, toonde haar eigen veelzijdigheid door op alle podia in totaal verschillende stijlen en met verschillende muzikanten te spelen. Tineke: “Wat een ongelooflijk super leuke dag was het gisteren. Ik heb echt genoten en er komen super veel mooie reacties binnen”.

 

Met Uitmarkt Ede online heeft de Edese kunst- en cultuursector stichting Cultuurfonds Ede, die het evenement coördineerde, een prachtig afscheidscadeau gegeven. Het college van burgemeester & wethouders van gemeente Ede besloot in juli dat de stichting geen nieuwe subsidie zal ontvangen. Cultuurfonds Ede beëindigt daarom haar activiteiten met ingang van oktober. Voorzitter Tom van Loenhout: “Wij vinden het erg jammer dat we hetgeen we opgebouwd hebben de afgelopen drie jaar, waarvan Uitmarkt Ede online een goed voorbeeld is, niet verder kunnen uitbouwen. Maar we hebben er vertrouwen in dat gemeente Ede daar een goede oplossing voor zal vinden”.

 

Corine van Ruissen, coördinator van het cultuurfonds, is van mening dat de kunst- en cultuursector in Ede enorm trots op zichzelf mag zijn: “Prachtig om te zien wat een veerkracht zij tonen in deze, ook voor hen, moeilijke tijd. Uitmarkt Ede online was echt het product van de kracht die zij kunnen ontwikkelen door samenwerking. Daarmee hebben zij zichzelf op een geweldig positieve manier laten zien. Voor ons als Cultuurfonds Ede is dit het mooist denkbare afscheidscadeau”.

 

Alle optredens van Uitmarkt Ede online plus een aantal extraatjes zijn vanaf nu gratis en onbeperkt te bekijken op uitmarktede.nl.

 

Maarten Schraa