Over ons

De pijlers waar Momotheaterwerkplaats op rust zijn persoonlijke ontwikkeling, kunstzinnigheid en gemeenschap. We streven ernaar om mensen met mogelijkheden en ongekende talenten zichtbaar te maken en een podium te geven. Zo staan we midden in de maatschappij, kunnen we elkaar zien, elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Zo proberen we de kwaliteit van leven te verbeteren door op kunstzinnige wijze met elkaar samen te werken.

Wij doen mee aan het landelijk platform initiatief. Hieruit is de Vereniging “Ongekend Talent” ontstaan die zich o.a. sterk maakt voor uitwisseling en die theaterwerkplaatsen in de Nederlandse samenleving op de kaart wil zetten.

 
 
23737976_1316968938403266_2870931438209273830_o.jpg
23800055_1316968935069933_507113763327549528_o.jpg

Over de werkplaats

In samenwerking met ervaren theatermakers worden in een sfeer van kunstzinnige beleving en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid theaterproducties ontwikkeld.

Bij MOMOtheaterwerkplaats wordt gewerkt en gebouwd (zowel letterlijk als figuurlijk) aan een stabiele kunstzinnige werkgemeenschap. MOMOtheaterwerkplaats beschikt over een prachtige werkplaats waar voorstellingen worden ontwikkeld.
Er zijn ateliers voor muziek, film, decorbouw en kleding. Verder bestaat het aanbod uit toneelspel, ambachten van het theater zoals het maken van kleding, attributen, decors en maskers, dansen en muziek en het maken van videopresentaties, filmtheater en script ontwikkeling. Op het terrein vind je een amfitheater en een decoratelier en in de beeldentuin wordt zomers in de weekenden door kunstenaars en theatermakers een kunstzinnig aanbod verzorgd.

MOMOtheaterwerkplaats is gevestigd in een oud fabrieksgebouw dichtbij het intercitystation Veenendaal- De Klomp. Op het terrein is tevens een kunstatelier te vinden. Bekijk eens wat foto's van ons prachtige terrein!
De theaterwerkplaats bevindt zich in een sfeervolle ruimte waar de beschikking is over een zaal met podium, volop oefenruimte, ateliers, een muziekruimte en een extra decorruimte in ontwikkeling, kleedruimte, kantoor, opslagruimte en een keuken. 
De gehele inrichting is erop gericht de deelnemers zich welkom te laten voelen en theater centraal te stellen.

Wij zijn ANBI erkend. (Algemeen nut beogende instelling)

Dit betekent dat de Belastingdienst in NL onze stichting heeft erkend als een instelling waar van de gift door de gever als een aftrekpost mag worden opgevoerd.

 
18034121_1142914855808676_7860556852725717536_n.jpg

Over het gezelschap

Het Momotheater wordt gevormd door mensen met een (verstandelijke) beperking. Op 5 dagen in de week wordt tussen 9.00 uur en 16.00 uur aan een theatervoorstelling gewerkt. Onze theaterproducties worden in samenwerking met ervaren theatermakers ontwikkeld. De spelers bezoeken de theaterwerkplaats in het kader van dagbesteding voor 2 of 3 dagen per week. Dagelijks wordt tussen 9.00 uur en 15.00 uur aan de voorstelling gewerkt. Zij worden uitgedaagd om hun kunstzinnig talent te ontdekken, te ontwikkelen en te laten zien op het podium. 

Op woensdag wordt gewerkt aan kleine performances voor binnen en buiten via clownerie, film en atelier. Deze theatergroep richt zich op kleine optredens en theaterworkshops in de theaterwerkplaats zelf of buiten de deur. Dit Momotheater staat graag op het podium bij festivals, congressen, bedrijfsfeestjes, bij instellingen en op scholen (interesse? bel of mail gerust). 

Op donderdag en vrijdag wordt gewerkt aan een grootschalige theaterproductie. Wij verbinden ons met de voorstelling via ateliers, dans, muziek en zang, film en techniek. Deze voorstellingen worden via try-outs en premièrevoorstellingen en voorstellingen algemeen, jaarlijks gepresenteerd in theaters in de regio en verder.

 
16864772_1096067923826703_6348173042744853088_n.jpg

Over theater maken

Bij Momotheaterwerkplaats kom je in aanraking met alle aspecten van het theater maken: 

Atelier
Op het theateratelier wordt gewerkt aan de “aankleding” van de voorstelling. N.a.v. theater improvisaties worden komen beelden tevoorschijn die de medewerkers op de ateliers uitdagen om zich te laten inspireren, mee te denken en met ideeën te komen; er worden ontwerpen gemaakt en uiteindelijk wordt in samenspraak het idee uitgewerkt, gemaakt en gebruikt in de voorstelling. 

Decorbouw 
Decor ideeën kunnen ter tafel komen op grond van theaterimprovisaties, maar ook als eigen ontwerpen, waardoor
de theatermakers geïnspireerd raken en de voorstelling weer verder kan ontwikkelen. Deelnemers en hun kunstzinnige begeleiders zijn wekelijks bezig om de ideeën vorm te geven en uit te werken. 

Muziek theater
Het ontwikkelen en uiteindelijk neerzetten van een muzikale sfeer en de ondersteuning van de theaterpresentatie is de opdracht aan de muziektheatergroep. De zoektocht naar het samen laten ontstaan van een muzikale stemming en sfeer is een uitdaging voor de muzikanten bij MOMO. Verschillende muziekinstrumenten worden gebruikt, maar ook zangkwaliteiten worden benut. 

danstheater
Dansend improviseren op een thema. Zo begint de zoektocht naar mooie muzische beelden die in de theatervoorstelling worden gebruikt. Soms is er een vraag aan de dansgroep; soms worden de theaterbeelden die ontstaan als vanzelf in elkaar geschoven. Dansen is voor veel deelnemers van MOMO een goede en fijne bezigheid, waarbij talent wordt ontdekt en ontwikkeld. 

Filmtheater
Filmtheater is door de jaren heen ontstaan als een onmisbaar element bij de voorstelling. Eerst alleen als decor, later als een wezenlijk onderdeel van de voorstelling. Langzamerhand worden er ook films ontwikkeld die op zich zelf staan. Samen een script schrijven en filmen op locatie wordt steeds meer een prachtig middel om in te zetten. 

techniek 
De techniek, zowel geluid als belichting, wordt ook samen met de deelnemers ontwikkeld. Enkele deelnemers hebben speciale interesse in deze tak van sport en worden door een technicus meegenomen en ingewijd in de wereld van licht en geluid . Uiteindelijk wordt de voorstelling technisch ondersteund door vrijwilligers en deelnemers.